Hozzávalók a tésztához:
50 dkg graham liszt
25 dkg margarin
2 tojás +1 a kenéshez
1 kk só
1,5 tk folyékony édesítő (3 ek cukornak felel meg)
1 cs élesztő + pici tej + pici cukor (nem pótolható)
A langyos tejben a pici cukorral megfuttatjuk az élesztőt. A margarint a liszttel elmorzsoljuk, és hozzákeverjük a tojást, sót, édesítőt és az élesztős masszát. Összegyúrjuk, míg egyenletes lesz. 3 cipót csinálunk belőle, és félretesszük.
Amíg a cipók kelnek, elkészítjük a töltelékeket. (1-1 rúdra való mennyiségek)
Diós:
20 dkg darált diót
egy maréknyi forró vízben áztatott mazsolával,
1-2 tk folyékony édesítővel (3-4 ek cukor)
és annyi langyos tejjel, hogy összeálljon elkeverjük egyenletesre.
Mákos:
20 dkg darált mákot
egy maréknyi forró vízben áztatott mazsolával,
1-2 tk folyékony édesítővel (3-4 ek cukor)
1 citrom reszelt héjával
és annyi langyos tejjel, hogy összeálljon elkeverjük egyenletesre.
Gesztenyés:
(ez a kedvencem, de nagyon ritkán kapni natúr gesztenyét...)
25 dkg natúr gesztenye masszát
egy maréknyi forró vízbe áztatott mazsolával
1 narancs reszelt héjával
1/4 üveg rumaromával és 2 tk folyékony édesítővel egyenletesen eldolgozunk.
Amikor kész a töltelék, a cipókat egyenként 2 réteg folpack fólia között kinyújtjuk. Megkenjük az egyik felét a töltelékkel, és feltekerjük. A végét összenyomkodjuk. Sütőpapíron tepsibe tesszük. Én minden rúdnak külön csíkot vágok, így a rudak között is lesz papír.
Az oldalát hurkapálcával szoktam megszurkálni, így kevésbé reped. 1 felvert tojással kellene megkenni, de ilyenkor olyan sok a maradék tojásfehérje, hogy én azzal szoktam. :D Kb fél órát hagyom a tepsiben kelni, aztán teszem be sülni. Addig sütöm, míg kissé megpirul. Tűpróbát szoktam csinálni.
Igen, kicsit mégis kirepedt. :D
Megvárom, míg kihűl. A sütőpapírral együtt szoktam kivenni, azon szeletelem. Zacskóba téve sokáig eláll hideg helyen.
Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése