Oldalak

2013. december 25., szerda

Wellington pulykamell

A korábbi receptjeim mind valamiképpen a reform táplálkozáshoz kapcsolódtak. Ezt ma kicsit felfüggesztem, és kedvenc karácsonyi receptemet osztom meg veletek. Tudom, későn, de más alkalmakra is jó lehet. :D

A történet előző este kezdődik, amikor hozzálátunk az előkészítéshez.

Hozzávalók a húshoz:
1,2-1,4 kg körüli egész pulykamell
10 dkg vékonyra szelt húsos szalonna (ez nekem valahogy mindig 20 dkg lesz...)
4-5 gerezd fokhagyma
2 fej hagyma
1 dl fehérbor
fűszerek
olaj

A pulykamellet késsel megszurkálom, és a lyukakba szalonna és fokhagyma csíkokat tömködök. Ezután a pulykamellet erős cérnával sonka szerűen megkötözöm, hogy ne essen szét. Megsózom, betakargatom szalonnával (fele szalonna a tűzdeléshez, fele a tetejére), és kiolajozott tepsibe teszem. 2 fej hagymát karikára vágok, és köré szórom. Meglocsolom kevés olajjal és a fehér borral. Fóliával letakarva puhára párolom. A fólia alatt hagyom egész éjszaka kihűlni. Másnap reggel a szalonnát leszedegetem, a húst tányérra rakom, és puha kenyérrel a hagymást szaft és szalonna isteni reggeli. :D Persze a cérnát is eltávolítom. :D

Hozzávalók a szószhoz:
1 kis fej hagyma
30 dkg gomba felszeletelve
1 doboz sűrített paradicsom
fűszerek
olaj
1 tojás
2 ek liszt (graham is lehet)

A hagymát nagyon apróra vágom, olajon megpirítom. Ráteszem a gombát, delikátot, zöldfűszereket ízlés szerint. Addig párolom a gombát, amíg a levét majdnem teljesen elfővi. Hozzáadom a paradicsom pürét pici vízzel, és addig főzöm, míg felrottyan. Hagyom reggelig hűlni. Reggel belekeverem a lisztet és tojást.

Hozzávalók a tésztához:
15 dkg margarin
25 dkg liszt

A lisztből és a margarinból pici  vízzel vajas tésztát gyúrunk. Akkor jó, ha se nem kemény, se nem ragacsos. :D

Elkészítés:
A tésztát vékonyra nyújtjuk, és a sarkokból 1-1 négyzetet levágunk. A tésztát hőálló tálra fektetjük. Megkenjük a gombakrémmel a közepét, és ráfektetjük a húst. Körbekenjük a maradék szósszal. Mindenhova jutnia kell. A tésztát ráhajtjuk minden oldalról, és kevés vízzel összeragasztjuk.
A kivágott négyzetekből én szív alakot szoktam szaggatni, és azzal díszítem. Vízzel ragasztom rá. A tetejét egy tojás sárgájával kenem le.
Addig kell sütni, míg a tészta megpirul.
Kicsit hagyom hűlni, utána lehet szeletelni. Legjobban a rizs vagy a vegyes köret illik hozzá.
Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése